Κοινό μέτωπο Ορνιθολογικής Κυνηγών κατά της λαθροθηρίας

ΚυνήγιΤην απόφασή τους να αντιμετωπίσουν αυστηρά τη λαθροθηρία των μεταναστευτικών πτηνών αποφάσισαν από κοινού επιστήμονες του περιβάλλοντος και κυνηγοί, στην ενημερωτική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Life – Το ταξίδι είναι Ζωή» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, ανταλλάχθηκαν απόψεις και γνώμες από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, έχοντας όλοι σαν κοινή παραδοχή ότι η παράνομη θήρα των μεταναστευτικών πουλιών, ιδιαίτερα των τρυγονιών, έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις πραγματικής γενοκτονίας, με τον κίνδυνο εξαφάνισης του είδους να είναι ορατός.

Πρώτος σταθμός ξεκούρασης του μεταναστευτικού ταξιδιού των τρυγονιών στην Ελλάδα είναι τα Κύθηρα, τα Στροφάδια, η Ζάκυνθος, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Αυτά λοιπόν τα πιο γερά πτηνά πέφτουν θύματα των λαθροθήρων με αποτέλεσμα, αυτοί οι ανθεκτικοί εκπρόσωποι του είδους που επιβίωσαν μετά από τόσες αντιξοότητες και είναι σε θέση να αναπαραχθούν, να θανατώνονται.

ΜΑΛΑΜΩ ΚΟΡΜΠΕΤΗ – Υπεύθυνη προγράμματος «Life – Το ταξίδι είναι Ζωή» -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

«Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των και των παιδιών. Στο επίκεντρο των δράσεων είναι να σταματήσει να θεωρείται το παράνομο κυνήγι «παραδοσιακή» ασχολία και να μην εμπεδωθεί ως τέτοια στη συνείδηση των μικρών παιδιών.

Σημαντική σε αυτό τον τομέα είναι η συνεργασία με την κοινότητα των κυνηγών «Είναι μια σχέση που διαρκώς βελτιώνεται. Εχουμε κοινούς σκοπούς γιατί η κυνηγετική κοινότητα έχει εξίσου σαν στόχο την πάταξη της λαθροθηρίας κι έτσι στο σημείο αυτό οι απόψεις μας τέμνονται. Οι κυνηγοί είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι στο θέμα αυτό».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ – Πρόεδρος Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος & Α΄ Αντιπρόεδρος Κυνηγετικών Σωματείων Ευρώπης

«Η θέση μας, αποδεδειγμένη στην πράξη, είναι ότι για εμάς ο λαθροθήρας είναι εχθρός και εχθρός του περιβάλλοντος. Αλλωστε η ύπαρξη και δράση του Σώματος Θηροφυλακής, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά με έξοδα των ελλήνων κυνηγών και που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πάνω από 1 εκατομμύριο ελέγχους και πάνω από 12.000 μηνύσεις, αυτό αποδεικνύει. Το Σώμα έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει λαθροθήρες, να κατάσχει εξοπλισμό και να οδηγεί τους παραβάτες στο δικαστήριο. Η θήρα είναι διαχείριση της φύσης, άρα και εμείς θέλουμε το περιβάλλον σε πολύ καλή κατάσταση και με υγιείς, σταθερούς πληθυσμούς. Αλλιώς δεν υπάρχει θήρα».

Ημέρα τση Ζάκυθος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s