Δείκτης υγείας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού η μεγάλη ποικιλία πουλιών του

Δέλτα ΑξιούΒέβαια, τα μισά από αυτά τα πουλιά, δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στον προορισμό τους, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δρ Σάββας Καζαντζίδης, ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης πουλιών και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Όπως αναφέρει, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει στην περιοχή περίπου 5.000 δακτυλιώσεις από ορνιθολόγους και μέλη του Φορέα Διαχείρισης οι οποίοι, εξαιρετικά σπάνια (μία στις 1000 φορές), «πέφτουν» σε πουλί που έχει ήδη δακτυλιωθεί.

«Επειδή λοιπόν είναι δύσκολο να πετύχουμε δακτυλιωμένο πουλί, εντοπίζουμε από μακριά με τηλεφακούς, αν έχουν δακτυλίδια και ιδιαίτερα πλαστικά που είναι πιο ευανάγνωστα αφού κάθε χώρα επιλέγει το δικό της χρώμα», εξηγεί ο κ.Καζαντζίδης.

«Μεγάλη σημασία έχει το Δέλτα Αξιού για τα φλαμίνγκο»

Δίνοντας στοιχεία για τις φετινές επανευρέσεις, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η περιοχή για τα φλαμίνγκο, πολλά από τα οποία διακόπτουν το ταξίδι τους από τη δυτική Ευρώπη για την ανατολή και μένουν να διαχειμάσουν στο Εθνικό πάρκο Αξιού.

«Πρόκειται, κυρίως, για ανήλικα πουλιά που εξαντλημένα από το ταξίδι, επιλέγουν να ξεχειμωνιάσουν στο Δέλτα μαζί με τους γονείς τους. Σε έρευνές μας διαπιστώσαμε ότι το 70% των φλαμίνγκο είναι πουλιά που γεννήθηκαν πριν από ένα χρόνο και αδυνατούν να πετάξουν άλλο προς την ανατολή για να διαχειμάσουν», σημειώνει ο κ.Καζαντζίδης.

Εκτίμησή του πάντως είναι ότι η συνεχής παρουσία και μεγάλη ποικιλία πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, αποτελούν δείκτη υγείας για την κατάσταση του υγροτόπου, με σημαντικό ρόλο να παίζουν προς την κατεύθυνση αυτή οι ορυζώνες που «κρύβουν» άφθονη τροφή και αποτελούν ιδανικά καταφύγια για τα πουλιά.

Αγρονέα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s