Στα αβγά των πουλιών κρύβονται μυστικά μηνύματα επιβίωσης

ΠουλιάΟπτικές υπογραφές στα αβγά τους τοποθετούν συγκεκριμένα είδη πουλιών που πλήττονται από την παρασιτική συμπεριφορά των κούκων, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Χάρβαρντ και το Κέιμπριτζ. Η πρακτική λειτουργεί σαν άμυνα, αφού τους επιτρέπει να εντοπίζουν τα αβγά που τοποθετεί ύπουλα ο κούκος στη φωλιά τους, αναφέρουν οι ειδικοί. Γιατί οι κούκοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν;

Ο κούκος, εκτός από το πουλί που έγινε διάσημο χάρη στον τίτλο της κλασικής ταινίας του 1975 με πρωταγωνιστή τον απολαυστικό Τζακ Νίκολσον, είναι και στενά συνδεδεμένος με τα παλιά, καλά ρολόγια τοίχου. Αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι είναι από τους μεγαλύτερους απατεώνες της φύσης.

Μάστορες της “τέχνης” του παρασιτισμού, οι κούκοι, όταν έρθει η ώρα να αποκτήσουν παιδιά, δεν μπαίνουν στον κόπο να χτίσουν τη δική τους φωλιά και να αναλάβουν τα βάρη του γονικού ρόλου. Αντί αυτού, βρίσκουν έτοιμες φωλιές από άλλα πουλιά, και μοιράζουν τα αυγά τους ανάμεσα σε εκείνα των ανυποψίαστων γειτόνων τους, των οποίων μιμούνται τέλεια την εμφάνιση.

Το αποτέλεσμα είναι πολλά τίμια πουλιά να μεγαλώνουν τα παιδιά ενός ξένου – για την ακρίβεια, ενός κούκου. Συνήθως, αυτό γίνεται εις βάρος των δικών τους νεοσσών, αφού, μόλις ο μικρός κούκος ξεπεταχτεί από το αβγό, φροντίζει να καταλαμβάνει, στη φωλιά, τη θέση που του εξασφαλίζει ότι θα έχει τη μερίδα του λέοντος της τροφής για τα μικρά.

Κάπως έτσι, ύπουλα και υποχθόνια, οι κούκοι έφτασαν να αποτελούν το 1% όλων των ειδών πτηνών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Κέιμπριτζ, οι κούκοι δεν παίζουν μόνοι σε αυτό το παιχνίδι επιβίωσης, διαιώνισης και επικράτησης.

Με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές αναφέρουν την ανακάλυψη ενός μηχανισμού άμυνας των ειδών πτηνών που γίνονται συχνότερα στόχος του Κούκου του κοινού. Αυτά τα πουλιά έχουν ειδικές οπτικές υπογραφές στα αυγά τους, για να τα αναγνωρίζουν και να τα διακρίνουν από εκείνα του κούκου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μυστικά οπτικά μοτίβα, τα οποία επιτρέπουν στα πουλιά να ξεχωρίζουν τα δικά τους αυγά, ακόμα και ανάμεσα σε ένα πλήθος ξένων. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτά τα πτηνά ξέρουν ότι το να μπορείς να διακρίνεις τα ψεύτικα αβγά είναι μία δουλειά, κυριολεκτικά, ζωής και θανάτου, που δεν γίνεται να μην παίρνουν στα σοβαρά.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ίδιο είδος software που χρησιμοποιείται και στη μέθοδο της αναγνώρισης προσώπου, αλλά το τροποποίησαν ώστε η τεχνολογία να εφαρμοστεί, αντί σε ανθρώπινα πρόσωπα, σε εκατοντάδες αυγά, από 8 είδη που δέχονται την επίθεση των κούκων – παρασίτων.

Αποκαλούν το νέο πρόγραμμα που προέκυψε NaturePatternMatch (σε ελεύθερη μετάφραση, ταίριασμα των μοτίβων της φύσης). Όπως έδειξαν οι αναλύσεις τους, οι χρωματισμοί στα αβγά των πουλιών υπό μελέτη ήταν, στην πραγματικότητα, μοτίβα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να είναι σε θέση να καταλάβουν αν στη φωλιά τους υπήρχε το αυγό ενός ξένου.

Μάλιστα, η νέα μελέτη έδειξε ότι τα καλύτερα μυστικά μοτίβα είχαν αναπτυχθεί από τα είδη εκείνα που υπέφεραν περισσότερο, στο παρελθόν, από την παρασιτική συμπεριφορά των κούκων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι κάθε είδος είχε διαφορετική στρατηγική: άλλα είδη είχαν τα ίδια μοτίβα σε όλα τα αυγά, ενώ σε κάποια είδη τα μοτίβα άλλαζαν ανάλογα με το θηλυκό.

Γιατί, λοιπόν, αφού οι ξενιστές των νεοσσών – παράσιτων έχουν καλές άμυνες, οι πληθυσμοί του κούκου δεν πλήττονται; Η απάντηση είναι ότι οι δύο τους ζουν βίους παράλληλους: αν ένας ξενιστής αναπτύξει την ικανότητα να απορρίπτει τα αβγά του κούκου, ο κούκος απαντά, εν καιρώ, με την ικανότητα να μιμείται ακόμα καλύτερα τα αβγά του και να τον ξεγελά και πάλι.

Και γιατί, αφού οι κούκοι διασπούν την άμυνά τους, οι ξενιστές δεν χάνουν νούμερα; Επειδή όλα είναι φαύλος κύκλος: “Η εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ότι οι ξενιστές πολεμούν τη μιμητική ικανότητα των κούκων, εξελίσσοντας μοτίβα στα δικά τους αυγά, όπως μία τράπεζα εισάγει υδατογραφήματα στα χαρτονομίσματα, κατά της πλαστογραφίας”, γράφουν οι ερευνητές.

Με λίγα λόγια, οι ερευνητές απαντούν, επιτέλους, με αυτή την έρευνα, στο ερώτημα πώς επέρχεται η ισορροπία ανάμεσα στους παρασιτικούς κούκους και τους ξενιστές τους. Η μητέρα φύση έχει βρει και εδώ τη λύση για τη χρυσή ισορροπία: ο κούκος ξεγελά τον ξενιστή, αλλά αν ο δεύτερος δεν είχε το όπλο να απαντήσει, τελικά θα εξαφανίζονταν και οι δύο.

Οπότε, τα μυστικά μηνύματα στα αυγά κάποιων ειδών, μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνονται σαν κακά νέα για τους κούκους που δεν θα μπορούν να εναποθέτουν τα αβγά τους σε ξένες φωλιές, αλλά μακροπρόθεσμα και μέχρι να τα αποκρυπτογραφήσουν, τους βολεύει, καθώς αν οι ξενιστές χαθούν, θα χαθεί κι αυτός μαζί τους.

TV Κόσμος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s