Νίκη των κυνηγών – σώθηκαν οι καλύβες στο Δέλτα του Εβρου

Καλύβες στον ΈβροΤο διοικητικό δικαστήριο Θράκης έκανε δεκτές τις αιτήσεις ανακοπής εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης, που είχε διατάξει το δασαρχείο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Νώντας Τερζής.

Πέρυσι την ίδια περίπου εποχή με δεκαεννέα αναρτήσεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης είχε ανακοινωθεί η κατεδάφιση 19 καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Οπως έγραφε σε εκτενές ρεπορτάζ του το Εθνος, η ειδική διάταξη που είχε εκδοθεί πέρυσι είχε δώσει «ανάσα» σε περισσότερους από 300 αλιείς, κτηνοτρόφους και κυνηγούς που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Εβρου, δίνοντας ζωή σε μια περιβαλλοντικά αλλά και εθνικά ευαίσθητη ακριτική περιοχή της χώρας.

Εχουν ιστορία δεκαετιών

Οι πρόχειρες κατασκευές υπάρχουν από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα στις όχθες του Δέλτα και στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας τις ανάγκες αλιέων, κτηνοτρόφων και κυνηγών (φύλαξη εργαλείων, πρόσκαιρη διαμονή, προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες κ.λπ.).

Στην πλειονότητά τους έχουν εμβαδόν από 20 έως και 40 τ.μ. και είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες, ξύλο και πάνελ αλουμινίου. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτές πολλαπλασιάστηκαν και αναπτύχθηκαν άναρχα, ενώ δεν λείπουν και οι πιο «βαριές» κατασκευές με χρήση και μπετόν. Αποτέλεσμα είναι να έχει παγιωθεί μια κατάσταση αυθαιρεσίας που «πληγώνει» αισθητικά και περιβαλλοντικά την προστατευόμενη περιοχή.

Οι καταγγελίες αρμόδιων φορέων και οικολόγων προκάλεσαν επανειλημμένως την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες έχουν εκδώσει απανωτές αποφάσεις για κατεδαφίσεις, ενώ στους ιδιοκτήτες των καλυβών έχουν καταλογιστεί πολλές φορές χρηματικά πρόστιμα.

Δήμος, Περιφέρεια, Φορέας Διαχείρισης, Δασαρχείο και άλλοι αρμόδιοι φορείς συμφωνούν διαχρονικά πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η ιδιαιτερότητα της ακριτικής περιοχής οδηγεί κάθε φορά στην αναβολή των κατεδαφίσεων, για λόγους που άπτονται και του εθνικού συμφέροντος.

Ενδεδειγμένη λύση είναι η κατασκευή ομοιόμορφων, καλαίσθητων καταλυμάτων, με χρήση υλικών που συνάδουν με το τοπίο και την οικολογική ταυτότητα της περιοχής, για την εξυπηρέτηση των χρηστών, πριν από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Παράκτια Ζώνη», έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που αφορά την κατασκευή των πρώτων τέτοιων καταλυμάτων.

Οικολογική όαση 95.000 στρεμμάτων

Το Δέλτα του Εβρου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Καλύπτει μια συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρέμματα υδάτινη επιφάνεια) και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ. Τα αυθαίρετα καταλύματα υπολογίζονται από τους χρήστες σε 300, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης ανεβάζει τον αριθμό τους σε 500.

Σε ανακοίνωσή του το 2005 ο Φορέας Διαχείρισης αναφερόταν σε φήμες ότι ανάμεσα στις αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν και καλύβες «βίλες», που γίνονται αντικείμενο εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης, ενώ άφηνε υπόνοιες και για θυλάκους εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Έθνος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s