Προετοιμάζονται οι κυνηγοί

ΚυνηγόςΑπό τις 20 Αυγούστου 2014 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2014 – 2015, ύστερα από Υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δεν επεβλήθη καμία αύξηση στα τέλη θήρας, ενώ συγχρόνως επανακαθορίστηκε το μέγεθος των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών.

Από τη Δευτέρα άρχισε κι επισήμως η έκδοση των αδειών θήρας εκ μέρους του Κυνηγετικού Συλλόγου Καβάλας. Τα μέλη ανταποκρίνονται άμεσα παρά την οικονομική κρίση και οι ρυθμοί έκδοσης είναι εντατικοί. Πέρσι είχαν εκδοθεί περίπου 900 άδειες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί ήδη 300. Κάτι που γεννά αισιοδοξία στη διοίκηση του συλλόγου ότι τα φετινά δεδομένα θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Οι κυνηγοί δίνουν γραπτές εξετάσεις μία φορά προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια θήρας, για την οποία αποφασίζει επιτροπή αποτελούμενη από δύο δασικούς υπαλλήλους και τον πρόεδρο του συλλόγου κι έπειτα την ανανεώνουν κάθε χρόνο.

Η ανανέωση κοστίζει 114,50 ευρώ για την τοπική άδεια, 134,50 ευρώ η περιφερειακή άδεια και 164,50 για όλη την επικράτεια. Στο ταμείο του συλλόγου μπαίνουν μόνο 34 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό μπαίνει στο κρατικό ταμείο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου συμβαίνει το εξής τραγελαφικό: πρέπει να προϋπάρχει το όπλο και στη συνέχεια να εκδοθεί η άδεια. Σήμερα οποιοσδήποτε θελήσει να αγοράσει όπλο οφείλει να περάσει πρώτιστα από την Ασφάλεια ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία κι αφού λάβει έγγραφο ισχύος 6 μηνών, μπορεί ακόλουθα να αγοράσει όπλο ακόμη κι αν δεν είναι κυνηγός που πάντως οφείλει να το δηλώσει αρμοδίως.

Εκτός από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καβάλας, παρόμοιοι φορείς λειτουργούν σε Χρυσούπολη – Ελευθερούπολη – Θάσο. Συνολικά στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας δραστηριοποιούνται περίπου 2.300 κυνηγοί. Δύο κυνηγετικά καταστήματα έχουν απομείνει εν λειτουργία στην πόλη της Καβάλας ενώ στον αιώνα της τεχνολογίας αγοραπωλησίες όπλων διεξάγονται και μέσω διαδικτύου.

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 – 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς υπέγραψε τη σχετική απόφαση βάσει της οποίας αρχίζει στις 20 Αυγούστου η νέα κυνηγετική περίοδος 2014 – 2015, το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές, στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί (ή θα εκδοθούν) Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου λόγω πυρκαγιών καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το τρέχον κυνηγετικό έτος θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 – κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) έως τις 10 Μαρτίου 2015.

Παράλληλα, υπεγράφησαν και οι υπουργικές αποφάσεις για τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγίου και την ετήσια συνδρομή κυνηγών για το κυνηγετικό έτος 2014 – 2015 που παραμένουν στα περυσινά επίπεδα.

Σχετικά με τα θηράματα, απαγορεύεται η αγοραπωλησία τους, εκτός εάν προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό και έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Επιπλέον, επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η εκγύμναση κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας).

Πρωινή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s