Αλλάζει χρώμα από τη μόλυνση ο Ξηριάς

ΠηνειόςΧρώμα αλλάζει τουλάχιστον δύο φορές την …εβδομάδα ο Ξηριάς στην περιοχή της Ποταμιάς στην Ελασσόνα ενώ ταυτόχρονα γεμίζει αφρούς και η μυρωδιά που αναδύεται γίνεται ανυπόφορη σε μια αρκετά μεγάλη απόσταση για τους κατοίκους και τους περαστικούς. Το φαινόμενο εντόπισαν βοσκοί, κυνηγοί αλλά και κάτοικοι της περιοχής με αποτέλεσμα να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πολιτιστικό Σύλλογος Αμουριωτων που ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση-αγωγή κατά παντός υπευθύνου στο Δασαρχείο. Όπως επισημαίνουν στην «Ε», άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ευρύτερη περιοχή το φαινόμενο της ρύπανσης του Ξηριά στα σημεiα μεταξύ Πραιτωρίου και Αμουρίου δεν είναι καινούργιο καθώς πάλι είχε εμφανιστεί πριν από 2-3 χρόνια. Οι κάτοικοι ενοχοποιούν κάποια από τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε υψηλότερα σημεία καθώς όπως μας αναφέρουν πρόκειται για υγρά απόβλητα που είτε προέρχονται από χοιροτροφεία, είτε από βουστάσια.

« Τα απόβλητα αυτά, θα μας πουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα χρωματίζουν κοκκινόμαυρο το ποτάμι και η δυσοσμία γίνεται αφόρητη. Προφανώς ή κάποιος δεν διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού ή δεν τις λειτουργεί και περιμένει τα σαββατοκύριακα που οι υπηρεσίες δεν δουλεύουν για να ρίξει τα απόβλητα στο ποτάμι. Πρόκειται για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή καθώς τα νερά του Ξηριά πέφτουν στον Πηνειό ενώ στο σημείο εκείνο της μόλυνσης υπάρχει και διασταύρωση με ένα άλλο ρέμα που έχει πεντακάθαρα νερά από τις πηγές  Γυαλί-Λουτρό, με αποτέλεσμα να μολύνεται και αυτό. Ο Τιταρήσιος (Ξηριάς) είναι πολύπαθο ποτάμι με αμμοληψίες, μολύνσεις και κάθε είδους αυθαιρεσίες και γι΄ αυτό σα Σύλλογος είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιηθούμε για να τον προστατεύουμε από την καταστροφή.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ρύπανση από υγρά κτηνοτροφικά απόβλητα είναι κυριολεκτικά ο …εφιάλτης του Πηνειού που θεωρείται σαν ένα από τα πλέον μολυσμένα ποτάμια της Ελλάδος και όχι μόνο.

Πηνειός το μεγάλο θύμα.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πρόσφατη μελέτη ελλήνων επιστημόνων καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει : «Σύμφωνα με συστηματικές μετρήσεις του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι συγκεντρώσεις νιτρικών, αμμωνιακών και φωσφορικών καταλοίπων σε ποτάμια και λίμνες καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη την επιβίωση των υδρόβιων οργανισμών και νεκρώνουν τους βιοτόπους γύρω από αυτά.

Τόσο στη Μακεδονία όσο και στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο το πρόβλημα είναι έντονο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πηνειός στη Λάρισα θεωρείται το πλέον ρυπασμένο ποτάμι στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη, μετά τον Πάδο.

H αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στον Θεσσαλικό κάμπο, με κυριότερο τη ρύπανση των νερών του Πηνειού αλλά και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Το πρόγραμμα της μείωσης της νιτρορύπανσης στον Θεσσαλικό κάμπο, αν και ξεκίνησε καταγράφοντας θετικά αποτελέσματα, εντούτοις δεν προχωρεί πλέον, καθώς οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν, όπως δηλώνουν, γιατί δεν έχουν πληρωθεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έπρεπε να μειωθεί κατά 75% η χρήση λιπασμάτων και παράλληλα να μειώνεται η επιδιωκόμενη από τον αγρότη παραγωγή. Μάλιστα, τα λιπάσματα που έπρεπε να χρησιμοποιούν ήταν κρυσταλλικά, ειδικής τεχνολογίας, πράγμα που είχε ως συνέπεια τη μείωση της νιτρορύπανσης.

Από τη χρήση λοιπόν των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων το μεγάλο θύμα είναι ο Πηνειός, που τα τελευταία χρόνια είναι νεκρός. Σ’ αυτό έχουν συμβάλει κατά ένα ποσοστό και κάποιες βιομηχανίες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι και στους παραποτάμους του. Αποτέλεσμα είναι να καταρρέει όλο το οικοσύστημα του Πηνειού με τον αφανισμό των ψαριών, διάφορων πτηνών και την καταστροφή σημαντικού τμήματος της χλωρίδας στην κοίτη του…”

Ανησυχητικά τα μηνύματα λοιπόν και από καιρό έχουν δοθεί από τους ειδικούς επιστήμονες από καιρό αλλά μάλλον πολλοί κωφεύουν πεισματικά,  αρνούμενοι να συμβάλλουν στην άνοδο της ποιότητας ζωής όλων μας, κρίμα…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΛΑΣ

Ελευθερία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s