Προφυλακτικά και οι χρήσεις τους (ενημερωμένο – για κυνηγούς στο 3ο – για όλους στο τέλος)

ΚυνηγόςΤο 1839, ο Τσαρλς Γκουντγίαρ – ναι, αυτός με τα λάστιχα – ανακάλυψε όχι μόνο τον τρόπο να κάνει το καουτσούκ πιο ανθεκτικό αλλά δημιούργησε και τα πρώτα ελαστικά προφυλακτικά (!). Το 1920 είχαμε την εμφάνιση προφυλακτικών από latex, μια ελαστική ουσία, τεχνητή ή φυσική, που μπορεί να είναι πολύ καλή πρώτη ύλη για να κατασκευαστούν λεπτές και αδιαπέραστες μεμβράνες. Ένα υλικό με εξαιρετικές ιδιότητες, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από συνανθρώπους μας που, αφού το γνώρισαν προφανώς αρκετά με την πρώτη του χρήση, είτε γιατί έφθασαν να μην μπορούν πια να το χρησιμοποιούν όπως το χρησιμοποιούσαν αλλά τους είχαν μείνει μερικά κουτιά, ίσως εξαιτίας ενός… υπεραισιόδοξου σχεδιασμού είτε γιατί βρέθηκαν σε συνθήκες όπου η επιβίωση ήταν πιο επιτακτική από την ηδονή, άρχισαν να βρίσκουν και άλλες χρήσεις.

1. Η πιο λογική χρήση είναι σε σχέση με την υγρασία. Διότι πρόκειται για εξαιρετικά αδιάβροχο υλικό. Ετσι ορειβάτες και άνθρωποι της πεζοπορίας με οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούν να τυλίγουν ρολόγια, κινητά ή όποιες άλλες ευαίσθητες συσκευές μέσα σε ένα προφυλακτικό και να περνούν ποτάμια, λίμνες ή την έρημο με αρκετή σιγουριά. Την ίδια στιγμή, όταν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς νερού σε τέτοιες περιστάσεις, ένα προφυλακτικό μέσα σε μια κάλτσα (καθαρή αν είναι δυνατόν) δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς μιας αρκετά μεγάλης ποσότητας.

2. Υπάρχει και η δυνατότητα, αν έχεις πολλή υπομονή, να ανάψεις φωτιά χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό με νερό ως φακό εστιάζοντας σε κάποια ξερόχορτα και φρύγανα. Και αν έχει βρέξει, τα φρύγανα και τα ξερόχορτα μπορείς να έχεις προνοήσει να τα μεταφέρεις με άλλο προφυλακτικό στον σάκο σου. Επίσης το να ρίξεις ένα προφυλακτικό αρχίζοντας τη φωτιά επειδή αργεί να καεί είναι η «συνταγή» για να της δώσεις χρόνο να φουντώσει.

3. Ανάμεσα στους προηγούμενους μια πιο ειδική κατηγορία είναι οι κυνηγοί. Αυτοί και οι στρατιώτες, ως γνωστόν, κουβαλούν και όπλα. α.Αυτοί λοιπόν ξέρουν πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι ένα προφυλακτικό. β.Το περνούν στην κάννη του όπλου και, όπως σέρνονται μέσα στις λόχμες και στις λάσπες, γλιτώνουν από όλα όσα θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στον σωλήνα. Μερικοί μάλιστα, πολύ ορθολογιστές, ισχυρίζονται ότι δεν είναι καν εμπόδιο γ.να πυροβολήσεις με αυτό να κρέμεται από την κάννη σου. Ετσι, μαζί με το μαχαιράκι για τα χόρτα, στο κουτί επιβίωσης του καλού κυνηγού βάλτε και μια συσκευασία των τριών (τουλάχιστον, μήπως τύχει και τίποτε άλλο), αν και το όλο θέαμα θα πρέπει μάλλον να κάνει να χαμογελούν ακόμη και τα… πουλάκια.

α.Ειδικά οι κυνηγοί είμαστε μία κατηγορία μόνοι μας. Ξέρουμε και από καλό λάδι, λόγω του κυνηγίου της τσίχλας και φυσικά πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι το προφυλακτικό… ειδικά αν πιάσουμε κάνα λαθροθήρα.

β…το περνάμε στην κάννη του όπλου, σερνόμαστε στις λάσπες… Τόσες ομοιότητες πια; Για κυνήγι μιλάει ο ποιητής;

γ…όποιος μπορεί και πυροβολεί ενώ αυτό κρέμεται.. κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον και ένα πακέτο λουκούμια 🙂
Γιώργος Ξανθόπουλος

4. Οποιοι όμως δεν γουστάρουν πηγαίνοντας εκδρομή να σέρνονται μέσα στις φυλλωσιές και στα χώματα αλλά προτιμούν το δωμάτιο του ξενοδοχείου, που όμως έχει εκείνον τον καταραμένο ανιχνευτή καπνού που είναι έτοιμος να προδώσει τις φούμες των ενοίκων, πάλι το κουτάκι στο βάθος του σάκου θα δώσει τη λύση. Ντύνεις τον ανιχνευτή καπνού με ένα προφυλακτικό και μπορείς να επιδοθείς σε αχαλίνωτα παφ-πουφ.

5. Φοβάσαι μήπως ξεμείνεις από πάγο μέσα στη νύχτα ή απομακρύνεσαι από το ξενοδοχείο για κάτι πιο ρομαντικό; Αν είσαι προνοητικός, έχεις γεμίσει ένα προφυλακτικό με νερό, το έχεις βάλει στην κατάψυξη και είναι διαθέσιμο για πάσα χρήση, ακόμη και για το ψυγείο της παραλίας.

6. Και όταν λέμε για πάσα χρήση το εννοούμε. Διότι αυτός ο ίδιος παγωμένος όγκος μπορεί να δώσει την απαραίτητη ψύξη σε ένα διάστρεμμα και να αποσοβήσει πρηξίματα και πόνο μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

7. Επιστροφή στο σπίτι. Αν το καπάκι του βάζου με το μέλι, με τη μαρμελάδα ή με την ντομάτα δεν υποχωρεί εύκολα, τυλίγοντας καλά με ένα προφυλακτικό το χέρι αυτό αποκτά καλύτερη πρόσφυση και δεν ρεζιλευόμαστε μπροστά σε μάτια που θέλουμε να εντυπωσιάσουμε.

8. Αραγε, ποιος θα ήθελε να κόψει τον πάτο ενός ανθεκτικού πλαστικού ποτηριού, να περάσει μέσα στο ποτήρι ένα προφυλακτικό κρατώντας γύρω από το στόμιο το ανοικτό άκρο του και ρίχνοντας στο εσωτερικό μια παστίλια ή μια καραμέλα να φτιάξει μια διασκεδαστική – και αποτελεσματική, είναι η αλήθεια – σφεντόνα για τον… μικρό;

9. Εχω δει φωτογραφία όπου ερευνητές σε σπήλαια έχουν περάσει προφυλακτικά σε σταλακτίτες για να συλλέξουν το νερό και τα όποια διαλυμένα σε αυτό συστατικά για περαιτέρω μελέτη. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να μην έχεις αναστολές.

10. Είναι παλιό κόλπο σε τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα μικρών σκαφών, όταν υπάρχει κυματισμός, να τυλίγονται τα κυκλώματα on board για προστασία από το νερό με τι άλλο πιο πρόχειρο; Με ένα από το κουτάκι.

11. Πολλοί δείχνουν στο Διαδίκτυο το πώς σκεπάζουν επιδέσμους πάνω από πληγές που δεν πρέπει να βραχούν όταν κάνουν μπάνιο με τμήματα προφυλακτικών αφού έχουν κόψει το μπροστινό μέρος. Με τα λίγα που ξέρω πιστεύω πως αυτό πρέπει να γίνεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα διότι τα αγγεία εκεί όπου υπάρχει περίσφιξη προφανώς θα πρέπει να υποφέρουν αρκετά.

12. Μια πολύ καλή εναλλακτική χρήση που δεν έχει πλάκα αλλά κάνει καλό είναι για τις πληγές των οικόσιτων ζώων στα πόδια τους. Μετά την όποια θεραπεία με τα απαραίτητα απολυμαντικά και τις επαλείψεις, περνώντας ένα προφυλακτικό στο κάθε πόδι, εμποδίζεται το ζώο να γλείφει την πληγή και κυρίως να τη μολύνει ξανά πατώντας σε βρώμικα νερά.

* Και για να μη θεωρηθούν εντελώς άχρηστα τα άλλα με τη λιπαντική ουσία, ίσως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι άλλοι τρίβουν με αυτά το πρόσωπό τους και άλλοι θεωρούν πως κάνει καλό στα αρθριτικά και τρίβουν με αυτά τις αρθρώσεις τους. Και δίνουν μια λάμψη στα παμπάλαια παπούτσια τους, διότι, όπως καταλαβαίνουμε, πάμπτωχοι άνθρωποι σε διάφορα σημεία του πλανήτη μπορεί να καταφεύγουν σε τέτοια κόλπα.

Περίεργα

Βέβαια μη το παρακάνετε με τα παραπάνω παραδείγματα γιατί αν έρθει η πραγματική ανάγκη για «ορθή» χρήση του προφυλακτικού, τι θα πείτε;

1.Κάτσε να τ΄αδειάσω στην κανάτα και έρχομαι;

2.Λίγη υπομονή ακόμα γλυκειά μου. Να μεταφέρω τα ξερόχορτα, να ανάψω φωτιά να…έφυγες;

3.Οι κυνηγοί θα τη βρούμε τη…λύση…

4.Να καταφέρεις επιτέλους να την πας στο ξενοδοχείο, να βγάλεις το προφυλακτικό, εκείνη να ετοιμαστεί, να χαμογελάσει πονηρά και να της πεις φέρε την καρέκλα να ντύσω τον ανιχνευτή καπνού. Και φωτιά θα σου βάλει (φουντώνουν και εύκολα οι καρέκλες) και καπνός θα γίνει. Κάτσε εσύ μετά και κάπνιζε…

5.Μη με βλέπεις έτσι…ο πάγος φταίει… (όποιος τα καταφέρει και εδώ δώρο ένα πακέτο λουκούμια).

6.Να έχεις δύο «πρηξίματα», το ένα στον αστράγαλο. Και να βάλεις εκεί το προφυλακτικό! Πλάκα με κάνεις;

7.Σίγουρα θα εντυπωσιάσουμε… Να βγάλεις το προφυλακτικό, να χαρεί η άλλη και να το πάρεις για να ανοίξεις το βάζο με το μέλι!!! Υπάγεσαι στην παραπάνω κατηγορία με τον άλλον και το διάστρεμμα…  

8.Αυτό δεν το κατάλαβα…

9.Δηλαδή ξεκινάει ο επιστήμων, να πάει στα υγρά και σκοτεινά σπήλαια, με τα κράνη του, τον εξοπλισμό του, το φακό του, έχει και μερικές «μικρές» η ομάδα, έρχεται η ώρα, βγάζει το προφυλακτικό και…ντύνει τους σταλακτίτες; Πάει χάλασε ο κόσμος…

10.Επικίνδυνο για ηλεκτροπληξία. Πιο παλιό κόλπο είναι αυτό της συλλογής με τις πεταλούδες…

11.Αγγεία, περίσφιξη, μικρό χρονικό διάστημα… Άσε εντάξει εδώ το πιάσαμε το νόημα…

12.Να είναι οικόσιτο, να είναι δίποδο να πεις εντάξει. Σου μένει και ένα προφυλακτικό από το κουτί. Αν είναι σκύλος;

*Αν καταλήξεις να τρίβεις τα ασημικά της γιαγιάς με το προφυλακτικό είσαι η ντροπή του αντρικού γένους…

Γιώργος Ξανθόπουλος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s