Ακολουθώντας ταράνδους και ζαρκάδια στη γοητευτική Τσουκότκα

1Ο φωτογράφος Κύριλλος Ουγιούτνοφ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μόσχα. Πολύ νωρίς κατάλαβε ότι δεν του ταίριαζε η ζωή σε μια μεγάλη πόλη κι από 11 χρονών άρχισε να μελετά παλαιοντολογία και να συμμετέχει σε επιστημονικές αποστολές σε διάφορα μέρη της Ρωσίας. Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία προέκυψε μέσα από τα ταξίδια, όπου έκανε φωτορεπορτάζ των αποστολών.

Σύντομα, από τις γεωλογικές εξερευνήσεις ο Κύριλλος πέρασε στις αμιγώς φωτογραφικές αποστολές σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, επισκεπτόμενος τη Γιακουτία, τις περιοχές Τσουκότκα και Μαγκαντάν, την παράκτια επικράτεια στην Καμτσάτκα, την Καρελία και την χερσόνησο Κόλα, την περιφέρεια Ιρκούτσκ, την Βαϊκάλη, το Βόρειο Καύκασο και την Κριμαία, τα Ουράλια, το οροπέδιο Πουτοράνα και τη χερσόνησο Ταϊμίρ.

«Έχω επισκεφθεί τις απομακρυσμένες περιοχές του Ρωσικού Βορρά, κοιτώντας από μια διαφορετική οπτική την καθημερινή ζωή των μικρών αυτοχθόνων πληθυσμών που ζουν εκεί. Η ζωή εκεί διαφέρει πολύ από αυτό που φαίνεται στην τηλεόραση ή παρουσιάζεται στα μαζικής κυκλοφορίας περιοδικά».

Προς το παρόν – εξηγεί ο Κύριλλος – υπάρχουν δύο ειδών αγροκτήματα εκμετάλλευσης των ταράνδων. Το πρώτο είναι οι λεγόμενες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, όπου η εκτροφή των ταράνδων έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Γι’ αυτούς η αγέλη είναι ιδιωτική ιδιοκτησία, δηλαδή ζουν και βγάζουν το ψωμί τους από τους ταράνδους.

3Οι πολυάριθμες μικρές ομάδες αυτοχθόνων του ρωσικού Βορρά βιοπορίζονται από τους ταράνδους. Τα αγροκτήματα ταράνδων συχνά αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας των μικρών αγροτικών οικισμών. Αυτές οι φωτογραφίες με βοσκούς ταράνδων ελήφθησαν στην κοιλάδα του ποταμού Μπουργκαχσάν στην Τσουκότκα της περιοχής Μπιλίμπινσκι το 2011.

Ο δεύτερος τρόπος εκτροφής ταράνδων είναι οι οργανωμένες φάρμες που έχουν προσλάβει εργαζόμενους επιφορτισμένους με τη φύλαξη των βοσκοτόπων, και των κοπαδιών, αλλά και τη θεραπεία και τη φροντίδα των άρρωστων ζώων. Ωστόσο, σ’ αυτή την περίπτωση λείπει ο προσωπικός δεσμός που συνδέει το βοσκό με τα ζώα, που ξέρει ότι είναι δικά του.

Αυτοί είναι βοσκοί που έχουν προσληφθεί να εργαστούν στην κοιλάδα του ποταμού Τσιμπαγκαλάχ της Γιακούτιας στην περιοχή Μόμσκι το 2013. Όπως άλλωστε προσλαμβάνονται εργαζόμενοι και σε κάθε άλλη γεωργική παραγωγή. Αυτή είναι η κληρονομιά του σοβιετικού συστήματος των σοβχόζ.

«Δυστυχώς, ενώ στη σοβιετική εποχή υπήρχε ευημερία, κι οι εκτροφείς ταράνδων ήταν μορφωμένοι και άνθρωποι που φρόντιζαν πολύ τα ζώα, σήμερα πολλά αγροκτήματα ταράνδων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση», λέει ο Κύριλλος.

11«Οι εκτροφείς ταράνδων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και γνώση, και δεν υπάρχουν πολλοί για να φροντίσουν τις μεγάλες αγέλες, ή να παρακολουθούν από κοντά όλα τα ζώα, με αποτέλεσμα οι ασθένειες των ταράνδων να αυξάνονται, ενώ η ετήσια αύξησή τους είναι κοντά στο μηδέν. Πρόκειται για σκληρή δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, με φτωχές προοπτικές και μισθούς που δεν είναι πολύ πιο πάνω από τη μέση σύνταξη σε μια πρωτεύουσα».

«Παρά την τεχνολογική πρόοδο, η ζωή για τους εκτροφείς ταράνδων όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχει γίνει ακόμη χειρότερη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σκληρή στα αγροκτήματα των ταράνδων στο βόρειο τμήμα της ρωσικής Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα στη Γιακουτία».

«Μόνο περιστασιακά κανένας ταξιδιώτης ή γεωλόγος μπορεί να βρεθεί και να περιηγηθεί σε αυτά τα απομακρυσμένα εδάφη, αλλά αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν το ευρύ κοινό για το τι είδαν. Με τη βοήθεια της φωτογραφίας, θέλω να προσελκύσω την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ταράνδων», εξηγεί ο Κύριλλος.

Η Σύγχρονη Ρωσία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s