Αυστραλία: Σχέδιο θανάτωσης δύο εκατομμυρίων άγριων γατών

ΓάταΤο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αυστραλίας ανακοίνωσε ένα πενταετές σχέδιο για την εξόντωση δύο εκατομμυρίων άγριων γατών, με στόχο την προστασία απειλουμένων θηλαστικών και πτηνών.

Οι γάτες εισήχθησαν στην ήπειρο από τους Ευρωπαίους εποίκους πριν από περίπου 200 χρόνια και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι 20 εκατομμύρια γάτες στην Αυστραλία εκτιμάται ότι σκοτώνουν περίπου 75 εκατομμύρια αυτόχθονα ζώα κάθε ημέρα.

Τα αποτελεσματικά αρπακτικά ένστικτα και η πληθυσμιακή έκρηξη των γατών έχουν ήδη οδηγήσει στην εξαφάνιση 28 τοπικών ειδών θηλαστικών, ενώ πολλά περισσότερα απειλούνται με εξαφάνιση, επηρεάζοντας δραματικά το οικοσύστημα.

«Από τα 29 θηλαστικά που έχουν εξαφανιστεί στην Αυστραλία από τότε που έφτασαν οι Ευρωπαίοι, οι γάτες ήταν υπεύθυνες σε κάποιο ποσοστό για την εξαφάνιση 28 εξ αυτών, ενώ πάνω από 120 είδη θηλαστικών είναι σήμερα απειλούμενα λόγω των γατών», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Απειλουμένων Ειδών της Αυστραλίας, Γκρέγκορι Άντριους.

«Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως δε μισούμε τις γάτες, απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο τη ζημιά που προκαλούν στην άγρια ζωή της Αυστραλίας», πρόσθεσε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ίδρυση δέκα νέων καταλυμάτων χωρίς την παρουσία γατών, με μεγάλες περιφραγμένες περιοχές οικοτόπων κυρίως στην αραιοκατοικημένη Βόρεια Επικράτεια. Οι γάτες, επίσης, θα κυνηγηθούν σε άλλα 25 εκατομμύρια στρέμματα ανοιχτού τοπίου. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το έργο με 6,6 εκατομμύρια δολάρια, με την πλειοψηφία των χρημάτων να διατίθεται για την εξόντωση των γατών, και τα υπόλοιπα για την προστασία απειλουμένων ειδών. Οι τοπικές αρχές συμφώνησαν επίσης να χαρακτηριστεί η άγρια γάτα ως επιβλαβές παράσιτο.

Το σχέδιο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες, αν και υπάρχουν κάποιες διαφωνίες για το μέγεθος της χρηματοδότησης και τον τρόπο εφαρμογής του.

Ναυτεμπορική

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s