Σπάνια πουλιά στη Κύπρο

ΠουλιάΚοκκινοκανάρινα: Το χειμώνα του ’68/ μέχρι και το ’69 και το ’70/ στον βιότοπο Ζακακιού/ ήρθαν τα κοκκινοκανάρινα/ Η φωνή τους ήταν από μέταλλο/ σαν παίξιμο βιολιού/ Πετούσαν ανάμικτα με άλλα πουλιά/ σε μεγάλα αλάγια/ Ένα στα χίλια/ ίσως και σε περισσότερα/ Ένα στα χίλια/ και ξεχώριζε η φωνή του/ σαν βιολί σε ορχήστρα!
Τάσος Αριστοτέλους

To Serinus Pusillus: Πλούτος για τους βιότοπους και για την Κύπρο. Το κοκκινοκανάρινο, με το επιστημονικό όνομα Serinus Pusillus, επισκέπτεται την Κύπρο για να διαχειμάσει. Είναι σπάνιο πουλί, ωδικότατο και πλουσιότατο σε χρώματα. Ίσως είναι το μοναδικό πουλί στον κόσμο, που έχει μαύρα πόδια και κόκκινο σκούρο κεφάλι. Η φωνή του μοιάζει πολύ με τη φωνή της καρδερίνας, όταν βρίσκεται σε οίστρο, είναι σαν να κελαηδούν χίλια πουλιά μαζί.

Από το κόκκινο σκούρο μάλλον στο κεφάλι, εδώ στην Κύπρο τού δόθηκε λανθασμένα το όνομα «μπασταρτοκάναρο τούρτζικο». Αν και παγκοσμίως ο αριθμός των πουλιών αυτών θεωρείται μικρός, τα έτη 1969-1970-1971 επισκέφθηκαν την Κύπρο μεγαλύτεροι αριθμοί πουλιών. Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε, το πουλί αυτό ήταν άγνωστο στην Κύπρο. Προσωπικά, συνάντησα αυτά τα πουλιά στις περιοχές Ζακακίου, Τραχωνίου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού, Καψάλου, Κοιλανιού, Καλού Χωρίου Λεμεσού, Κτήματα Λανίτη, Αγίου Δημητρίου, Μοναγρίου, Λάνιας κ.λπ.

Τα πουλιά αυτά ζευγαρώνουν με διάφορες ράτσες καναρινιών. Προσωπικά αυτά από πείρα πιστεύω πως ζευγαρώνουν στην αιχμαλωσία πάντα και με τις καρδερίνες, τα ρετ και γέλλοου σίσκιν, μπασταρτοκανάρινα και φλώρους θηλυκούς. Συνηθέστερες χώρες που ζει, εκτός από την Κύπρο, είναι οι: Ρωσία, Καζακστάν, Βουλγαρία, Τουρκία, Ελλάδα κ.ά. Στην Τασκένδη είναι πολύ γνωστό και υπάρχει τουλάχιστον μια φάρμα που επιδίδεται στην αναπαραγωγή του. Σίγουρο είναι πως είναι πραγματικός πλούτος για τους βιότοπους και το οικοσύστημα.

Τάσος Αριστοτέλους

Ο Φιλελεύθερος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s