Μετρώντας τους αγριόχοιρους στον Κουλούκωνα

ΑγριόχοιροςΣε διερεύνηση της υπόθεσης της ανεξέλεγκτης βοσκής αγριογούρουνων στα πρόποδες και στα βουνά γύρω από τον Κουλούκωνα προτίθεται να προβεί τις επόμενες ημέρες η Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Χαρά Καργιολάκη, η οποία απουσίαζε λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων στην Κεφαλονιά την περασμένη εβδομάδα που δημοσιοποιήθηκε το θέμα, πρόκειται να αποσταλεί κλιμάκιο για την καταγραφή του εύρους του προβλήματος και την λήψη μέτρων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Δεν έχουμε ακόμα εικόνα του προβλήματος, για το τι είδος αγριογούρουνου πρόκειται και βέβαια δεν ξέρουμε τον αριθμό των ζώων» είπε στην εφημερίδα μας για να επισημάνει, ότι «μας εξέπληξε η είδηση, καθώς η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες στην υπηρεσία μας για την ύπαρξη τους ή για αγροζημίες ή επιθέσεις σε άλλα ζώα». Η ίδια εγείρει αμφιβολίες για το θέμα των επιθέσεων σε νεογέννητα αιγοπροβάτων και δηλώνει ότι «μας κάνει εντύπωση το θέμα των επιθέσεων σε κοπάδια, καθώς όπως γνωρίζω τα αγριογούρουνα δεν επιτίθενται σε άλλα ζώα. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νομίζω εικόνα και θα προβούμε σε ανακοινώσεις.»

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Το θέμα της ανεξέλεγκτης βοσκής αγριόχοιρων στα Ταλέα Όρη, το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα μας, έκανε το γύρω του διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα καθώς και των ΜΜΕ .

Στην διάθεση μας ήρθαν φωτογραφίες, οι οποίες δυστυχώς αφορούσαν σκοτωμένα ζώα από κυνηγούς, οπότε αποφασίσαμε να μην προβούμε στην δημοσιοποίηση τους.

Για δε το ζήτημα του αριθμού τους οι απόψεις αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής ποικίλουν. Άλλοι αναφέρουν περίπου 100 έως και άλλοι περίπου 200 ενώ κάποιοι μας ανέφεραν, ότι τα βλέπουν να σκάβουν για ρίζες και βολβούς ακόμα και χαμηλά στην κοίτη του Γεροποτάμου κοντά σε χωριά.

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας της περιοχής έκανε λόγο, μιλώντας μαζί μας, για άνω των 200 ζώων, όμως στην ίδια συζήτηση κυνηγός της περιοχής μας είπε, ότι «ο αριθμός δεν είναι τόσος μεγάλος όσο λένε». Ο κυνηγός υπολογίζει, με βάση τα ζώα που έχει δει ο ίδιος, ότι πρόκειται για λίγο παραπάνω από 50 αγριόχοιρους.

Εκείνο, στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι, ότι τα συγκεκριμένα ζώα εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν 3-4 χρόνια και αρχικά κανένας δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία.

Η αύξηση τους έγινε αισθητή τους τελευταίους μήνες και πήρε διαστάσεις μετά την ανάβαση των προσκυνητών στο όρος Κουλούκωνα για την γιορτή του Τιμίου Σταυρού, οπότε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ολόκληρες αγέλες.

Μ.Κ.

Ρέθεμνος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s