Νέο ανθεκτικό και φτηνό ατσάλι

ΔίκαννοΑτσάλι, σε μορφή ελάσματος, που είναι κατά 30 τοις εκατό πιο ανθεκτικό από το συμβατικό, κοστίζει 50 τοις εκατό λιγότερο στην κατασκευή, ενώ ο χώρος κατασκευής μπορεί να έχει μέγεθος όσο ένα γκαράζ για ένα αυτοκίνητο, αυτά υπόσχεται το νέο σύστημα χαλυβουργίας Bainite.

Το μεγαλύτερο κόστος στην παραγωγή χάλυβα είναι η ενέργεια. Ο ορυκτός σίδηρος είναι φθηνός, όμως η εξόρυξη, μεταφορά, τήξη και θερμική επεξεργασία είναι ενεργοβόρες διαδικασίες και το κόστος τους αντανακλάται στην τιμή του τελικού προϊόντος. Η νέα μέθοδος Flash Bainite κατάφερε να μειώσει κατά πολύ το κόστος με μια νέα μέθοδο θερμικής επεξεργασίας.

Περιληπτικά, η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί επαγωγική θερμότητα, που παράγεται με ρεύμα, χωρίς φλόγα, για να θερμάνει το ατσάλι στην κρίσιμη θερμοκρασία. Η ψύξη γίνεται με νερό και η διαδικασία διαρκεί δευτερόλεπτα αντί για τα δέκα λεπτά που απαιτεί η συμβατική μέθοδος θερμικής επεξεργασίας. Ο χρόνος είναι χρήμα και αυτή η μέθοδος στιγμιαίας ψύξης μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πολλών κιλοβατωρών και χρήματος.

Το κύριο πλεονέκτημα όμως είναι ότι η μέθοδος Flash Bainite παίρνει κανονικό ατσάλι ISI 2010 και το κάνει κατά 50 τοις εκατό πιο ανθεκτικό. Η αυξημένη αντοχή μεταφράζεται σε ελαφρότερα και εξίσου ανθεκτικά προϊόντα, πρωτίστως αυτοκίνητα, αλλά και πολλά άλλα.

Επίσης η μέθοδος Flash Bainite δεν απαιτεί τις τεράστιες υψικάμινους της παραδοσιακής χαλυβουργίας. Ενας χώρος ίσος με ένα γκαράz ενός αυτοκινήτου, μπορεί να στεγάσει μονάδα παραγωγής που κοστίζει 300 000 δολλάρια και παράγει ατσάλι αξίας πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως. Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά με κόστος κτήσης ενός μέτριου διαμερίσματος κτίζεται χαλυβουργία!

Η περίπτωση του Flash Bainite δεν συνδέεται άμεσα, ακόμα, με την παραγωγή κυνηγετικών όπλων. Ωστόσο αξίζει να θυμόμαστε ότι η Breda χρησιμοποιεί πρεσσαριστό ατσάλι στην βάση της καραμπίνας Xanthos. Μια μέθοδος που προσφέρει μείωση κόστους, μείωση βάρους και αυξημένη ανθεκτικότητα ίσως να οδηγήσει σε αντιγραφή της χρήσης πρεσαριστού σε βάσεις καραμπίνας από άλλους κατασκευαστές.

Θα το ξαναδούμε το θέμα διότι έχει ενδιαφέρον.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Οπλογνωσία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s