Ποια είναι τα πιο έξυπνα πουλιά και γιατί;

Πώς επηρεάζει η αστικοποίηση όλο και περισσότερων περιοχών, τα ζώα που ζουν σε αυτές; Όχι και τόσο αρνητικά όσο μπορεί να φανταζόμαστε… Τουλάχιστον, όχι όσο αφορά τα πουλιά. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα πουλιά της πόλης έχουν πλεονέκτημα έναντι των πουλιών της επαρχίας, καθώς τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν προς το καλύτερο, ως αποτέλεσμα της ζωής τους σε αστικά περιβάλλοντα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του McGill University, σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο κάποιες υποθέσεις των επιστημόνων σχετικά με την προσαρμογή των ατόμων στα αστικά περιβάλλοντα είναι αληθείς ή όχι. Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτή η προσαρμογή προϋποθέτει αλλαγές στα γνωστικά, συμπεριφορικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα επιτρέπουν την εκμετάλλευση νέων πόρων.

Για να ελέγξουν αυτές τις προβλέψεις, τρεις ερευνητές του McGill University εξέτασαν ομάδες πουλιών του είδους Loxigilla barbadensis (Πύρρουλας) από διαφορετικές περιοχές -αστικοποιημένες και μη- όσο αφορά τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και τα επίπεδα τόλμης, νεοφοβίας και αντίστασης απέναντι στις ασθένειες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Behavioral Ecology, τα πουλιά της πόλης υπερέχουν γενικότερα έναντι των πουλιών της επαρχίας. Ουσιαστικά, «φαίνεται ότι τα αστικά πουλιά τα έχουν όλα», δήλωσε σε σχετικό δελτίο τύπου, ο Jean-Nicolas Audet, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Πιο ειδικά, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις ομάδες των πουλιών όχι μόνο σε τεστ συνειρμικής μάθησης, αλλά και καινοτομίας, η οποία θεωρείται περισσότερο χρήσιμη για τη ζωή στο φυσικό περιβάλλον. Τα πουλιά της πόλης διαπιστώθηκε ότι ήταν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων όπως το άνοιγμα ενός συρταριού και είχαν αυξημένα επίπεδα τόλμης.

Παραδόξως, αν και οι ερευνητές περίμεναν ότι έχοντας αυτά τα πλεονεκτήματα, τα αστικά πουλιά θα είχαν κάποια μειονεκτήματα ως αντιστάθμισμα επειδή «δεν μπορείς να είσαι καλός σε όλα», όπως λέει ο Audet, κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε. Αντιθέτως, τα πουλιά της πόλης είχαν και καλύτερη ανοσία σε σχέση με τα πουλιά της επαρχίας.

Έκπληξη, πάντως, προκάλεσε στους ερευνητές ότι τα αστικά πουλιά, παρόλο που επέδειξαν περισσότερα χαρακτηριστικά τόλμης, ήταν περισσότερο νεοφοβικά.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη των επιστημόνων φωτίζει τις ανταλλαγές που συμβαίνουν στα ζώα όταν αυτά εκτίθενται σε ένα διαφορετικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον και ειδικότερα στο πλαίσιο της αστικοποίησης, επιτρέποντας στους βιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που σχετίζονται με το φαινόμενο.

Pathfinder

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s