Ορτύκια και τρυγόνια: Τα κυνήγια του Σεπτέμβρη

Τρυγόνια

Τρυγόνια

Με το ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου, χιλιάδες κυνηγοί απ’ όλη την χώρα φουλάρουν τις μηχανές τους με προορισμό τη Μάνη, την Κωπαΐδα, τον Δομοκό, τη Δράμα, την Πρέβεζα και άλλες περιοχές. Περιοχές που στήνουν τα πρωινά και απογευματινά καρτέρια τους, υπομένοντας ακόμα και ώρες, περιμένοντας τα περάσματα ορτυκιών και τρυγονιών.

Ορτύκια

Τα κυνήγια του Σεπτέμβρη

Άλλωστε, ο Σεπτέμβρης είναι ο κατεξοχήν μήνας του ορτυκιού και του τρυγονιού, με τα πουλιά αυτά να έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τις προτιμήσεις του Έλληνα κυνηγού, γιατί αποτελούν τα πρώτα θηράματα που θα αναζητήσει μετά την πολύμηνη αναμονή από την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο.

Το πέρασμα των ορτυκιών από τη χώρα μας, στους λεγόμενους… ορτυκότοπους, βρίσκεται στο αποκορύφωμα κατά το δεύτερο και το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και τελειώνουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν, που τα ορτύκια παραμένουν στην λεκάνη της Μεσογείου μέχρι και τον Δεκέμβρη.

Το κυνηγετικό ενδιαφέρον προσελκύουν αρκετές περιοχές όπου τα ορτύκια του Σεπτέμβρη κάνουν έντονη την παρουσία τους. Αγαπημένος προορισμός και πόλος έλξης αποτελεί η Κωπαΐδα, με τα «ντοπιάρικα» ορτύκια και αδιαμφισβήτητα η Μάνη, με τις πιο ξακουστές περιοχές όπως Πόρτο Κάγιο, Ταίναρο, Οχιά, Κοκινόγια, Μιανές, όπου οι κυνηγοί ξεχύνονται στις πλαγιές, περιμένοντας τα περάσματα.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί κατά τη διάρκεια του κυνηγιού του ορτυκιού στην περιοχή της Μάνης και που τους ταλαιπωρούν, έχουν να κάνουν με την μορφολογία του εδάφους, τους θάμνους και τα αγκάθια. Όσοι λοιπόν δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος του κυνηγιού σε τέτοιου είδους περιοχές, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Σε ό,τι αφορά τα περάσματα, λίγο πολύ οι κυνηγοί με πείρα και εμπειρία, που επιλέγουν αυτή την εποχή για τις εξορμήσεις τους, γνωρίζουν τις στάνταρ ημερομηνίες και τα …καλά σημεία.

Το τρυγόνι

Τα κυνήγια του ΣεπτέμβρηΣε πεδινές περιοχές με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, σε αραιά δάση που συνορεύουν με γεωργικές καλλιέργειες και σε παραποτάμια δάση, δίνει ραντεβού το κυνήγι του τρυγονιού. Για τις πρώτες μέρες της κυνηγετικής περιόδου, οι καταλληλότεροι και πιο δημοφιλείς προορισμοί βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, με τους νομούς Έβρου, Σερρών, Φλώρινας, Κοζάνης και Κιλκίς να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των κυνηγών.

Οι πάντα «σίγουρες» πληροφορίες και μαρτυρίες για τα περάσματα των τρυγονιών οδηγούν επίσης, την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, πλήθος κυνηγών στη Δυτική Ελλάδα, με την Πρέβεζα, το Μεσολόγγι, το Νεοχώρι, τον Λούρο αλλά και τα νησιά του Ιονίου να έχουν την τιμητική τους.

Το κυνήγι του τρυγονιού, αν και πρέπει να έχεις υπομονή, με το καρτέρι να διαρκεί αρκετές ώρες, δίνει τη δυνατότητα για ξεδίπλωμα τεχνικών και γρήγορων τουφεκιών. Ο Σεπτέμβρης, όμως, είναι συγχρόνως και ο μήνας της… στασιμότητας. Τα ντόπια τρυγόνια έχουν μόνιμες θέσεις κουρνιάσματος και ταΐσματος, με αποτέλεσμα όποιος καταφέρει να καταγράψει τις κινήσεις τους και τις διαδρομές τους, να μπορέσει να έχει και την αναμενόμενη επιτυχία, στήνοντας καρτέρι από τα σημεία που περνάνε. Αντίστοιχα, στις ρεματιές και τους θαμνότοπους, όπου τα τρυγόνια ξεκουράζονται, οι κυνηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κινούνται χωρίς θόρυβο και να είναι… ετοιμοπόλεμοι, γιατί τα τρυγόνια πετάγονται ξαφνικά και απομακρύνονται γρήγορα.

Όταν ρωτήσαμε κυνηγούς τι είναι κυνήγι, η απάντηση που πήραμε είναι ότι κυνήγι δεν είναι παίρνω ένα όπλο στο χέρι, βγαίνω έξω και τουφεκίζω ότι βρω στο διάβα μου. «Για να μπορέσουμε να έχουμε το θήραμα πρέπει να υπάρχει ένας καλός βιότοπος, να υπάρχει άγρια φύση. Για να την έχουμε εμείς οι κυνηγοί, πρέπει να φροντίσουμε τη φύση με έργα, ώστε να μπορούμε να την χαιρόμαστε τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι πολίτες. Κάνουμε έργο δημοσίου συμφέροντος», μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Παπαδόδημας. Σημαίνει ακόμη, μια σειρά δραστηριότητες, μελέτες, προγράμματα, παρέμβαση στη φύση με αναβάθμιση των βιότοπων, με εκπαίδευση των κυνηγών και των θηροφυλάκων, με κόστος που οι κυνηγοί, μέσω των Συλλόγων τους, καλύπτουν τις περισσότερες φορές από την τσέπη τους.

Οδηγός προς ναυτιλομένους

Τα κυνήγια του ΣεπτέμβρηΜέχρι τις 28 Φλεβάρη που διαρκεί η κυνηγετική περίοδος, με εξαίρεση στις 10 Μάρτη, που επιτρέπεται για φέτος τουλάχιστον, όσοι βρεθούν στον Χελμό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται το κυνήγι της πετροπέρδικας.

Το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου επιτρέπεται από 15.9.2016 μέχρι 20.1.2017 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης, ενώ από 21.1.2017 μέχρι 28.2.2017 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αρουραιόπληκτοι, καθώς και στις ζώνες διάβασης.

Μπορεί, το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας να επιτρέπεται σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα θηρεύσιμων ειδών, όμως ο κυνηγός πρέπει να λάβει υπόψη του τις παρακάτω εξαιρέσεις:

Στον Νομό Λέσβου επιτρέπεται το κυνήγι τις παρακάτω Κυριακές: 18.9.2016, 25.9.2016, 2.10.2016, 9.10.2016, 16.10.2016, 23.10.2016, 30.10.2016 και 6.11.2016
Στους νομούς Σάμου και Χίου και στην περιοχή της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσων επιτρέπεται το κυνήγι από 15.9.2016 ως 30.11.2016 και μόνο τις ημέρες Τετάρτη-Σάββατο-Κυριακή. Στη Χίο, η οποία επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 επιτρέπεται την ίδια περίοδο (15.9 – 30.11) μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.
Στον Άγιο Ευστράτιο όμως, απαγορεύεται το κυνήγι της καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.
Στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Επίσης, απαγορεύεται η θήρα της πετροπέρδικας στις ζώνες Α1, Α2, Α3, Β1, Β2, Β3 και Β4 του Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκού.

Απαγορεύεται η θήρα της ασπρομετωπόχηνας στη λίμνη Κερκίνη, Κορώνεια – Βόλβη, στο Δέλτα του Νέστου, στη λίμνη Ισμαρίδα, στη λίμνη Βιστωνίδα – Πόρτο Λάγος και στο Δέλτα Φαλήρου.

Και το κυνήγι της Μπεκάτσας, όμως, υπόκειται στις απαγορεύσεις. Έτσι, και αυτό απαγορεύεται στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, ενώ περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης από 15.9.2016 μέχρι και 20.1.2017 σε τρεις μέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή).

Στην, Τήλο από την άλλη πλευρά, απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Η αγοραπωλησία των θηραμάτων

Τα κυνήγια του ΣεπτέμβρηΦρένο στην αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων βάζει και η φετινή ρυθμιστική. Από την απαγόρευση, όμως, αυτή, εξαιρούνται εκείνα τα θηράματα που προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.

Στην αντίθετη περίπτωση, και κατ’ εξαίρεση για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, επιτρέπεται η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου σε Λήμνο και Θηρασιά. Εκεί, οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Να σημειωθεί ότι η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.

Τι πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί

Το χόμπι εγκυμονεί και κινδύνους, που αν κανείς δεν τους λάβει σοβαρά υπόψη, μπορεί να έχει δυσάρεστες… εκπλήξεις. Έτσι, για την αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

300 θηροφύλακες με 100.000 ελέγχους τον χρόνο

Αιχμή του δόρατος -μεταξύ άλλων- για τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τους κυνηγούς, αποτελεί η θηροφυλακή. Με περίπου 100.000 ελέγχους ετησίως, οι 300 θηροφύλακες πραγματοποιούν εξορμήσεις απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, σε δέκα χρόνια λειτουργίας της θηροφυλακής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1.000.000 έλεγχοι και έχουν διαπιστωθεί περισσότερες από 18.000 παραβάσεις του Δασικού Κώδικα, για τις οποίες τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (μηνύσεις – κατασχέσεις παράνομων μέσων κ.λπ.) από τον νόμο.

Ύπαιθρος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s