Φόλες στη Ζάκυνθο

Στοπ ουστ και δρόμο

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι κυνηγοί του νησιού μας με τις ασύλληπτες διαστάσεις που λαμβάνουν τα φαινόμενα θανάτωσης σκύλων, από την ύπαρξη φαρμακισμένων δολωμάτων στις ορεινές περιοχές του νησιού, καθιστώντας τους ολοένα και περισσότερο θορυβημένους.

Όπως έγινε γνωστό, τις προηγούμενες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της μακριάς Ράχης βρέθηκαν διάσπαρτα αρκετά δολώματα-φόλες, τα οποία τοποθετήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που αυτό συνέβη και πέρυσι, δηλαδή με τη χρήση φαγητού στο οποίο ρίχνουν δραστικό φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται σε αγροτικές καλλιέργειες.

Δυστυχώς, όμως, τα περιστατικά ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οδηγώντας τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ζακύνθου αλλά και τους Θηροφύλακες που έχουν εντείνει όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας τους ελέγχους τους, να επικηρύξουν τους φερόμενους δράστες με το ποσό των 2.000 ευρώ.
Ωστόσο, απαιτείται άμεση δράση και προσοχή, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο ειδικά για τα λαγόσκυλα, τα οποία απομακρύνονται από τον ιδιοκτήτη τους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού για εκατοντάδες μέτρα. Εάν περάσουν ακόμη και λίγα λεπτά, το σκυλί δεν μπορεί να σωθεί. Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είναι πολύ δραστικό για αυτό η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων απαιτεί άμεση παρέμβαση από τον κυνηγό, όπως η χρήση αντίδοτων σε ενέσιμη μορφή ακόμη και χρήση λαδιού, τα οποία θα πρέπει να έχουν αδιάκοπα μαζί τους.

Τα “μηχανάκια”

Συνεχόμενοι και εντατικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τους άνδρες της Θηροφυλακής -τόσο του Κυνηγετικού Συλλόγου, όσο και τον ομοσπονδιακό- στο νησί μας, στο πλαίσιο της κυνηγετικής περιόδου, με τα ανάλογα αποτελέσματα. Και ενώ είναι αρκετές οι περιπτώσεις εντοπισμού και κατάσχεσης ηχομιμητικών συσκευών (κασσετοφωνάκια που μιμούνται ήχους πουλιών) που χρησιμοποιούνται παράνομα από κυνηγούς για την προσέλκυση θηραμάτων, δεν γίνεται το ίδιο και με τους παραβάτες. Και τούτο διότι οι τεχνικές που ακολουθούν οι κυνηγοί καθιστούν περισσότερο ενημερωτικό παρά κατασταλτικό το ρόλο των ελέγχων που θα συνεχιστούν όλο το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν λείπουν, όμως, και οι περιπτώσεις που γίνονται συστάσεις σε κυνηγούς επειδή ασκούν το χόμπι τους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αντικειμενικές δυσκολίες

Στις καταγγελίες, ωστόσο, που γίνονται θα πρέπει να προστεθούν και εκείνες από συμπολίτες μας κατά κυνηγών που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους κασσετοφωνάκια πλησίον των οικιών τους.
Βέβαια, και πάλι δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν σε συλλήψεις, διότι αυτού του είδους οι συσκευές ρυθμίζονται εξ αποστάσεως με ειδικά τηλεχειριστήρια. Οι χρήστες τους ευρισκόμενοι σε απόσταση μπορούν κάλλιστα είτε να τις απενεργοποιήσουν βλέποντας τα συνεργεία ελέγχου να φθάνουν, είτε να τις εγκαταλείψουν και να εξαφανιστούν.

Για αυτό θα πρέπει οι κυνηγοί αποφεύγουν το κυνήγι σε κατοικημένες περιοχές, αν και δύσκολο, καθώς όλο σχεδόν το νησί είναι ένας οικισμός. Μπορούν, όμως, να είναι προσεκτικοί προς αποφυγή ανεπιθύμητων περιστατικών.

Β.ΜΟΥΤΣΙΟΣ

Ημέρα Ζακύνθου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s