Νεαρός γύπας περιφερόταν καταβεβλημένος στην Κίσσαμο

Ασπροπάρης ΓύπαςΈναν νεαρό γύπα παρέλαβαν οι εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Ζώων στα Χανιά χθες Τετάρτη. Από νωρίς το πρωί ειδοποιήθηκαν οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ ότι ένα όρνιο περιφέρεται σε κατοικημένη περιοχή στην Κίσσαμο Χανίων τις δύο τελευταίες ημέρες και έχει καταλήξει στη στέγη ενός σπιτιού.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Δ/νση Δασών Χανίων. Το πουλί μετακινήθηκε όμως και αργά το μεσημέρι το εντόπισαν εκ νέου πολίτες σε δρόμο παράλληλο της Εθνικής. Με την βοήθεια στης Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής Χανίων ο Γύπας πιάστηκε, μεταφέρθηκε στην Δ/νση Δασών και από εκεί τον παρέλαβαν οι εθελοντές μας.

Το ζώο είναι εμφανώς εξαντλημένο, αδύνατο και έχει σημάδια άτυπης δηλητηρίασης. Έπειτα από την άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την ενυδάτωση που του έγινε είναι ήδη καλύτερα αν και αδύναμο ακόμη. Για τον λόγο αυτό θα μείνει για μερικές ημέρες ακόμη υπό την φροντίδα των εθελοντών μας και μόλις κριθεί ότι είναι ασφαλές θα μεταφερθεί στην Αίγινα στο ΕΚΠΑΖ όπου και σταδιακά θα ενταχθεί στον μεγάλο κλωβό με τα υπόλοιπα Όρνια που φιλοξενούνται στο Κέντρο. Το άπειρο πουλί θα αποθεραπευτεί και θα δυναμώσει μαζί με άλλα του είδους του και την Άνοιξη θα επιστρέψει στην Κρήτη για να επανενταχθεί με ασφάλεια στο φυσικό του περιβάλλον.

«Κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός νεαρών Γυπών κινδυνεύει σοβαρά είτε από πνιγμό στην θάλασσα (λόγω απειρίας μπορεί ένα δυνατό ρεύμα να τα ρίξει στην θάλασσα), είτε απομακρύνονται και χάνονται από το κοπάδι τους και λόγω απειρίας δεν βρίσκουν φαγητό και τέλος καταλήγουν, είτε δηλητηριάζονται από φόλες ή από δευτερογενή αίτια (τρώνε κάποιο ζώο που έχει δηλητηριαστεί, είτε από κάποιο ατύχημα κλπ. Χάρη όμως στην εξαιρετική συνεργασία ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, των αρμόδιων Κρατικών Αρχών ( Δ/ση Δασών, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Θηροφυλακή ) και των εθελοντών του ΕΚΠΑΖ έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια και έχουν επανενταχθεί επιτυχώς.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν το ζώο που βρισκόταν σε ανάγκη: τους πολίτες πρώτα –πρώτα που ενημέρωσαν έγκαιρα για το περιστατικό, την Δ/νση Δασών , την Πυροσβεστική και την Αστυνομία Χανίων για την βοήθεια και την συνεργασίας τους προς το συμφέρον του ζώου».

Newsbeast

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s