Η Πυροσβεστική Άρτας έσωσε νεαρό ζαρκάδι

ΖαρκάδιαΔεν υπολόγισε κόπο και χρόνο η πυροσβεστική υπηρεσία Άρτας προκειμένου να σώσει νεαρό ζαρκάδι που βρέθηκε εγκλωβισμένο σε αρδευτικό αυλάκι. Το συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή του μεγάλου τσιμεντένιου αρδευτικού αύλακα της περιοχής Βλαχέρνας όπου πολίτης κάλεσε την πυροσβεστική όταν το πρωί της Δευτέρας εντόπισε το άγριο ζώο να κινείται απεγνωσμένα και χωρίς έξοδο διαφυγής μέσα στον αύλακα, ύψους επτά μέτρων..

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα και βρέθηκε στο σημείο από τις 9:20 το πρωί όταν δέχθηκε την κλήση καταβάλλοντας προσπάθειες ωρών για να το ακινητοποίηση και να το ανασύρει. Δυο οχήματα, άνδρες της πυροσβεστικής και αργότερα προστέθηκε δύναμη της Διεύθυνσης Δασών, της Πυροπροστασίας και της ΔΟΑΚ..

Ο αύλακας ευτυχώς δεν είχε μεγάλο ύψος νερού ώστε να κινδυνεύει, και μάλιστα άνδρες της πυροσβεστικής κατέβηκαν στο χώρο αυτό που έχει πλάτος 4 μέτρα και ύψος 7 μέτρα, προσπαθώντας να το προσεγγίσουν για να το βοηθήσουν. «Είναι φοβισμένο και δεν μπορούμε να το πιάσουμε» μας περιέγραφε από το σημείο του συμβάντος ο διοικητής της υπηρεσίας, Θωμάς Ρίζος, λίγο μετά το μεσημέρι, καθώς το ζαρκάδι κουρασμένο και φοβισμένο όπως ήταν αντιδρούσε σε κάθε προσπάθειά τους. Η επιχείρηση κράτησε αρκετές ώρες και τη στιγμή που η κλήση αρμόδιας υπηρεσίας για νάρκωση φάνταζε μοναδική λύση, έπιασε τόπο μια πιο ανώδυνη ιδέα για το ζαρκάδι, που γλίτωσε τελικά την νάρκωση.

Μεταφέρθηκαν στο χώρο, όπως μας εξήγησε ο διοικητής δυο μεγάλων διαστάσεων δίχτυα που τοποθέτησαν πάνω και κάτω από το σημείο του αύλακα όπου κινούνταν. Οι άνδρες της πυροσβεστικής κινήθηκαν από τη μια κατεύθυνση προς την άλλη, οδηγώντας το κατά μήκος πάνω στο δεύτερο δίχτυ, όπου και το εγκλώβισαν, κατορθώνοντας με την βοήθεια όσων βρίσκονταν μέσα και έξω από τον αύλακα να το φέρουν στην επιφάνεια. Το άγριο ζώο παρέλαβε η Διεύθυνση Δασών ώστε να φροντίσει για την απελευθέρωσή του.

Σε επικοινωνία με την Διεύθυνση Δασών, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε ότι επρόκειτο για αρσενικό ζαρκάδι, και αφέθηκε ελεύθερο αμέσως μετά την διάσωσή του στην περιοχή του δάσους πάνω από την Βλαχέρνα ώστε να επιστρέψει στο περιβάλλον όπου διαβιούσε και είχε προσαρμοστεί. Επίσης οι υπεύθυνοι τομέα θήρας εξήγησαν πως πράγματι σε εκείνη την περιοχή υπάρχουν αρκετά ζαρκάδια και το συγκεκριμένο μάλλον έχασε τον δρόμο του… Πάντως μετά τον απεγκλωβισμό του από τον αύλακα και από το δίχτυ, χρειάστηκε να επισπεύσουν το χρόνο απελευθέρωσης, διότι το ζώο, όπως μας εξήγησαν, ήταν ήδη πολύ στρεσαρισμένο και φοβισμένο.

Ήπειρος TV

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s