Εμφανίστηκε αρκούδα στην περιοχή της Σφηκιάς Ημαθίας

ΑρκούδεςΑν και οι πληθυσμοί της αρκούδας όπως και των άλλων μεγάλων θηλαστικών σημειώνουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, στην Ημαθία οι αρκούδες είναι μάλλον περαστικές και δεν έχουμε ενδείξεις για μόνιμη παρουσία τους στην περιοχή.

Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε μαρτυρίες για εμφάνιση αρκούδας στην περιοχή της Ελαφίνας στα Πιέρια. Φέτος φαίνεται πως ήρθε η σειρά της Σφηκιάς. Η σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ των δύο οικισμών θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη πως πρόκειται για το ίδιο ζώο.

Σε απόσταση 300 μέτρων από ενεργό σταύλο με αιγοπρόβατα και σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από προσωρινό καταυλισμο υλοτόμων, εντοπίστηκαν χτες (11/6/2017) βιοδηλωτικά στοιχεία (ίχνη – περιττώματα) ενήλικης και μάλλον μεγάλης αρκούδας.

Οι παμφάγες αρκούδες αυτήν την περίοδο τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με τροφή φυτικής προέλευσης και δεν αποτελούν κίνδυνο για το ζωικό κεφάλαιο. Μετά τον Αύγουστο όμως και όσο ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός μπαίνουν στη διαδικασία αποθήκευσης λίπους για να μπορέσουν να διαχειμάσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στρέφονται σε τροφή ζωικής προέλευσης, γεγονός που τις καθιστά τότε απειλή για τα παραγωγικά ζώα.

Σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με κυρίαρχο το Ν. Καστοριάς, οι αρκούδες απαντώνται σε ιδιαίτερα μεγάλες πυκνότητες πλέον και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα τόσο στο αγροτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τη διαχείριση τόσο της αρκούδας όσο και του λύκου, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά υπέροχα θηλαστικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας μέσα από τις ζημιές που από τη φύση τους προκαλούν στις περιουσίες αγροτών, κτηνοτρόφων και κυνηγών να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως απειλή, μιας και αποζημιώσεις δε δίνονται σχεδόν ποτέ.

Ευχόμαστε τα αρμόδια υπουργεία, εκτός των παραπάνω θηλαστικών να αποφασίσουν επιτέλους να προστατέψουν και τις περιουσίες των ανθρώπων της υπαίθρου, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επιτευχθεί η αρμονική μας συνύπαρξη που θα έπρεπε να αποτελεί σκοπό όλων.

Βέροια Net

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s